Tarikh:

Cara Renew Insurans & Roadtax Online dengan Etiqa Takaful


1. Mula2, Sila layari website berikut untuk renew insurans anda secara online
 www.renewroadtaxonline.com

Etiqa Takaful


2.  Semak NCD anda, cuma masukkan Nombor IC, Nombor Plate dan juga Previous Insurer Provider. Kemudian Tekan Confirm NCD.


Etiqa Takaful 

3. Jika NCD confirmation anda berjaya. Anda boleh proceed untuk renew insurans anda. Hanya tekan butang submit. Jika NCD confirmation berjaya, tapi tiada butang Submit muncul. Itu menunjukkan yang insurans anda masih terlalu awal untuk renew. Anda hanya boleh renew insurans 2 bulan sebelum insurans tamat.

Jika insurans anda telah Expired lebih 30 hari. Anda tidak boleh menggunakan sistem ini. Hanya agen sahaja boleh handle kes yang insurans sudah expired 30 hari kerana ada dokumen tambahan yang perlu ditandatangan oleh pelanggan. 

Jika anda menghadapai masalah di step ini. Boleh hubungi saya untuk selesaikan masalah Anda

HAFIY HAZMI
0133710334


Etiqa Takaful


4. Anda sudah boleh mulakan process dengan mendapatkan quotation terlebih dahulu. Click No pada underwriting Question di bawah.


Etiqa Takaful


5. Masukkan semua details peribadi anda dan juga Kenderaan Anda. 


Etiqa Takaful


6. Teruskan masukkan details kenderaan Anda seperti Model, Tahun dan juga Market Value.


Etiqa Takaful


7. Pastikan anda memilih Model yang betul di ruang Ini. Etiqa Takaful


8. Pastikan NCD anda betul dan Pilih Tarikh yang betul. Jika insurans anda belum tamat, pilih Tarikh Next NCD effective Date. Jika insurans anda sudah tamat. Pilih tarikh harini.


Etiqa Takaful


9. Di Ruang ini anda perlu pilih Jumlah Sum Covered yang bersesuaian. Anda boleh pilih untuk adjust 10% lebih atau pon 10% kurang dari suggested market Value. Saya amat rekomen anda untuk ambil 10% lebih dari market value. Ini untuk memudahkan urusan claim anda di kemudian hari. Jika berlaku Total lost pada kenderaan anda.

Etiqa Takaful


10. Di ruang ini, anda boleh tambah manfaat tambahan untuk insurans kenderaan anda, Jika anda ingin maklumat lanjut, just click butang "i" di setiap manfaat tambahan berikut.

 Saya sendiri ambil dan rekomen anda tambah 3 Perkara berikut

a) Flood Coverage : Manfaat tambahan ini akan cover kenderaan anda jika berlaku banjir. Bukan itu sahaja. Ia juga akan cover bencana alam lain seperti tanah runtuh dan ribut taufan.

b) Windscreen Coverage: Perlindungan tambahan untuk cermin kereta anda. Jika berlaku Crack atau cermin pecah. Anda boleh claim tanpa perlu tambah duit dan takkan effect NCD kereta anda. 

c) Named Driver: Ini sangat penting untuk ditambah jika anda mempunyai pemandu tambahan selain anda. Ini kerana, jika berlaku kemalangan dan nama tiada dalam senarai Pemandu tambahan. Pihak insurans akan kenakan excess sebanyak RM400.


Etiqa Takaful


11. Semak Quotation yang anda telah Buat. Pastikan harga betul.


Etiqa Takaful


12. Di Confirmation Page ini, Pastikan semua details yang diberi betul dan tepat.


Etiqa Takaful


13. Baca terma dan Syarat dan Click setuju


Etiqa Takaful


14. Baca tentang PDPA ini, kemudian tick i have read the PDPA. Kemudian boleh pilih NEXT


Etiqa Takaful


15. Tekan butang I Agree jika anda berpuas hati dengan Quotation yang telah dibuat. Atau tekan RE-EDIT jika anda ingin ubah Quotaion tadi16. Di ruang Payment page ini, anda boleh pilih untuk membayar menggunakan Maybank2u, Credit Card, FPX atau MEPS atau AMEX. 

Yang best nyer tiada sebarang charge tambahan dikenakan walaupon anda menggunakan Credit Card.


Etiqa Takaful

17. Anda akan di bawa ke halaman Maybank2u jika anda pilih Maybank2u.


Etiqa Takaful


18. Anda akan menerima Resit di Page iniEtiqa Takaful


19. Di page ini, anda boleh print Tax invoice, cover note dan juga PDPA anda. Etiqa Takaful19. Dan juga anda akan menerima emel kesemua item berikut. Jadi pastikan anda menggunakan emel yang betul ye.Etiqa Takaful

21. Setelah selesai membuat insurans, sekarang tiba masa untuk buat Cukai Jalan atau Roadtax kereta anda. Cuma klik butang "Pembaharuan Cukai Jalan" dan anda akan dibawa ke lama web MYEG.

Tekan butang SIGN UP untuk daftar akaun MYEG anda ( Percuma Sahaja). Lepas dah daftar, boleh tekan butang LOGIN. Etiqa Takaful


 22. Tekan Jabatan Pengangkutan Jalan.Etiqa Takaful


23. Masukkan butiran kenderaan Anda. Etiqa Takaful


 24. Masukkan Alamat penghantaran.  

Untuk collection Method, anda boleh pilih normal delivery atau ekspress Delivery. Jika anda ambil ekspress delivery. Roadtax anda akan sampai kurang dari 6 Jam (Kena buat payment before Jam 1PM).

Untuk Normal delivery, roadtax anda akan dihantar dalam tempoh 24 Jam hingga 48 Jam. Kalau ikut pengalaman saya, Jika ambil normal delivery, ada possibility anda akan dapat pada hari yang sama jika buat payment pada waktu pagi.


Etiqa Takaful


 25. Kelebihan renew dengan Etiqa Takaful seperti yang terdapat dalam Gambar ini. Yang best nyer renew dengan Etiqa Takaful nie, anda akan dapat Cash Rebate @ Hibah. Percentage keuntungan bergantung pada prestasi syarikat. Saya dah gunakan khidmat Etiqa Takaful sejak 8 tahun yang lepas. Average Hibah yang diberi hampir 10% setiap tahun. Gambar di bawah ini gambar cek yang diberikan oleh Etiqa Takaful setiap tahun. Cek ini akan di post ke rumah kita. Jika kita ada akaun dengan Maybank. Duit cash rebate ni akan automatik masuk ke akaun maybank kita setiap Tahun.26. Harap informasi yang saya share ini dapat membantu anda serba sedikit. Jika Ada sebarang pertanyaan, Boleh hubungi saya di talian berikut

HAFIY HAZMI
0133710334 

Etiqa Takaful6 comments:

 1. New info..tq.. :)

  #contestcabutanbertuah

  ReplyDelete
 2. Sistem ini Sangat mmbantu warga malaysia yang ingin renew roadtax atu insurans..tdk prlu lagi bratur panjang!!trma kasih!!#iphone7#iphone7
  😊😊😊

  ReplyDelete
 3. Sistem ini Sangat mmbantu warga malaysia yang ingin renew roadtax atu insurans..tdk prlu lagi bratur panjang!!trma kasih!!#iphone7#iphone7
  😊😊😊

  ReplyDelete
 4. Mempermudahkan para pengguna bagi memperbaharui insurans kenderaan

  ReplyDelete
 5. saya faham...... senang je nak renew roadtax online��������thank

  ReplyDelete
 6. Siapa nak buat Renew Takaful buatlah dengan tim Etiqa kawan saya niee..

  Cepat, Mesra pulak tu.

  ReplyDelete